“Hoe vaak CrossFit?”

In NewsX by Dave

Veel gestelde vraag van sporters die aan CrossFit doen:

“Hoe vaak moet ik CrossFit doen?”

Deze website geeft een paar voorbeelden van periodiseringen. Leuk in kaart gebracht en duidelijk met een vast schema. Er worden 4 tot 5 trainingen per week ingeroosterd. Let er op dat deze roosters voor gevorderde CrossFitters zijn. Het allerbelangrijkst is dat je na een goede training de juiste hoeveelheid rust neemt.

In het supercompensatie model wordt duidelijk waarom rust zo belangrijk is.

Als gevolg van een goede training spreek je structuren in je spieren aan en raakt je lichaam vermoeid. Als je gaat sporten voordat je hersteld bent, spreek je die structuren opnieuw aan en is er dus geen tijd voor herstel, je bent destructief bezig (lijn ‘b’ in de grafiek). Als je voldoende rust hebt genomen, zijn je spieren weer hersteld en is je lichaam niet meer vermoeid. Er is zelfs een moment waarop je lichaam fitter is dan dat het voor de training was. Dit noemen we supercompensatie. Dat is het ideale moment voor een nieuwe training. Als je dat zo vol houdt, word je steeds iets beter. (lijn ‘a’ in de grafiek) Luister dus goed naar je lichaam en zorg ervoor dat je profiteert van de supercompensatie.

Meer weten over supercompensatie? Check de wiki!